Έρωτας στην τρίτη ηλικία

Clemma and Sterling (1958-2016)

Φωτογραφίες των πεθαμένων συζύγων τους κοιτάζουν πάνω από το κρεβάτι της Τίνας, 76 ετών και του Νίκου, 73 ετών. "Μας βοήθησαν να γίνουμε αυτοί που είμαστε. Τους τιμούμε, όπως τιμούμε ο ένας τον άλλον", λέει η Τ.

Συναντήθηκαν σε ένα πικνίκ για μοναχικούς ανθρώπους πέντε χρόνια πριν. Εκείνος ήταν ένας αμετανόητος συντηρητικός και εκείνη μια πολιτικά φιλελεύθερη γυναίκα. Εκείνος ήταν ένας υπέρβαρος συνταξιούχος μάγειρος και εκείνη μια συνταξιούχος διαιτολόγος που λάτρευε τη γυμναστική. Ανήκαν σε διαφορετικές εκκλησίες. Είχαν χηρέψει και οι δυο και είχαν παιδιά και εγγόνια.

"Τι παράξενο ζευγάρι", λέει ο Ν. "Αλλά θα σας πω κάτι: την αγαπώ αυτή τη γυναίκα. Μπορούμε να κουβεντιάζουμε, να διαφωνούμε, αλλά ποτέ δεν πηγαίνουμε θυμωμένοι στο κρεβάτι, ποτέ".

Σιγά σιγά εκείνος μετακόμισε στο διαμέρισμά της αλλά κράτησε και το δικό του, που τώρα το έχουν νοικιάσει ως επένδυση. Παντρεύτηκαν στην εκκλησία, αλλά χωρίς άδεια γάμου. "Ο λογιστής της και ο δικηγόρος μου μας συμβούλεψαν να μην περιπλέξουμε τα ζητήματα κληρονομιάς και συμφωνήσαμε" λέει ο Ν. "Στα δικά μας μάτια, είμαστε παντρεμένοι.."

Τα τελευταία χρόνια, ο Ν. έχει βηματοδότη για τη καρδιά του, έκανε μια επέμβαση δακτυλίου στο στομάχι για να χάσει βάρος και πέρυσι έβαλε ένα εμφύτευμα στο πέος "γιατί ήθελα να έχω σεξουαλική επαφή με τη Τ. Άξιζε το κόπο".

"Όσο γερνάμε, με λίγη τύχη θα έχουμε μερικά καλά χρόνια να περάσουμε, να κάνουμε πράγματα με άλλους, να παρακολουθούμε μαθήματα και να είμαστε μαζί", λέει η Τ. "Έχουμε χάσει από ένα σύζυγο ο καθένας και ξέρουμε πως ένας από τους δυο μας θα το ξαναπεράσει αυτό. 
Το μόνο που έχουμε είναι το τώρα. Και τώρα είμαστε οι καλύτεροι φίλοι και οι καλύτεροι εραστές"

Wolfe, W (2007, February 24), Late life love: Older couples find that love comes when they aren't looking for it and share the stories of their late-in-life romance. The Star Tribute (Minneapolis, MN), p. 1E.

(Το ζευγάρι της φωτογραφίας είναι η Κλέμα και ο Στέρλινγκ Έλμορ παντρεμένοι 58 χρόνια. 

Κλέμα: "Λέμε ο ένας στον άλλο 'σ' αγαπώ' τουλάχιστον δέκα φορές τη μέρα και μου αρέσει πολύ".)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου