ΠΑΡΑΦΙΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

by F. Halda
Η παραφιλία ορίζεται ως κάθε έντονο και επίμονο σεξουαλικό ενδιαφέρον, πέραν εκείνου για την γενετήσια διέγερση και τα προκαταρκτικά αγγίγματα, έτσι όπως αυτά συνήθως φυσιολογικά εκφράζονται, ανάμεσα στους περισσότερους ανθρώπους, με σκοπό τη σεξουαλική διέγερση. 

Κριτήριο για την διάγνωση μιας παραφιλίας ως διαταραχή, αποτελεί το κατά πόσο διαταράσσει ή βλάπτει την προσωπική, κοινωνική ζωή του ατόμου, περιλαμβάνει άτομα μη συναινούντα στη πράξη,  ή ενέχει κίνδυνο για τον ίδιο ή άλλους ανθρώπους. 
Επίσης, η συμπεριφορά εμφανίζεται για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών με καταναγκαστικό χαρακτήρα.

Αν κι έχουν αναγνωριστεί δεκάδες παραφιλίες, οι πιο συχνά εμφανιζόμενες παραφιλικές διαταραχές είναι οι εξής:

Διαταραχή ηδονοβλεψίας, έντονος και επαναλαμβανόμενος σεξουαλικός ερεθισμός που προέρχεται από φαντασιώσεις, παρορμήσεις ή συμπεριφορές που σχετίζονται με την πράξη της παρακολούθηση ανυποψίαστων, μη συναινούντων ατόμων, γυμνών ή βρισκόμενων σε σεξουαλική δραστηριότητα.

Διαταραχή επιδειξιμανίας, έντονος και επαναλαμβανόμενος σεξουαλικός ερεθισμός που προέρχεται από φαντασιώσεις, παρορμήσεις ή συμπεριφορές που σχετίζονται με την πράξη της δημόσιας έκθεσης των γεννητικών οργάνων σε ανυποψίαστα, μη συναινούντα, άτομα.

Διαταραχή εφαψιομανίας έντονος και επαναλαμβανόμενος σεξουαλικός ερεθισμός που προέρχεται από φαντασιώσεις, παρορμήσεις ή συμπεριφορές που σχετίζονται με την πράξη του αγγίγματος ή της τριβής πάνω σε ανυποψίαστο, μη συναινούν άτομο.

Διαταραχή σεξουαλικού μαζοχισμού έντονος και επαναλαμβανόμενος σεξουαλικός ερεθισμός που προέρχεται από φαντασιώσεις, παρορμήσεις ή συμπεριφορές που σχετίζονται με την πράξη της ταπείνωσης, σωματικής κακοποίησης, του πόνου εν γένει, που συμβαίνουν στον ίδιο από κάποιο άλλο άτομο.

Διαταραχή σεξουαλικού σαδισμού έντονος και επαναλαμβανόμενος σεξουαλικός ερεθισμός που προέρχεται από φαντασιώσεις, παρορμήσεις ή συμπεριφορές που σχετίζονται με την πρόκληση σωματικού ή ψυχικού πόνου σε ένα μη συναινούν άτομο.

Διαταραχή παιδοφιλίας έντονος και επαναλαμβανόμενος σεξουαλικός ερεθισμός που προέρχεται από φαντασιώσεις, παρορμήσεις ή συμπεριφορές που περιλαμβάνουν σεξουαλική δραστηριότητα με παιδιά μέχρι δεκατριών ετών.

Διαταραχή φετιχισμού έντονος και επαναλαμβανόμενος σεξουαλικός ερεθισμός που προέρχεται από φαντασιώσεις, παρορμήσεις ή συμπεριφορές που σχετίζονται με τη χρήση άψυχων αντικειμένων, ωστόσο ενδέχεται και να μη σχετίζονται με το σεξ (εσώρουχα, παπούτσια, γάντια)

Διαταραχή τρανσβεστισμού έντονος και επαναλαμβανόμενος σεξουαλικός ερεθισμός που προέρχεται από φαντασιώσεις, παρορμήσεις ή συμπεριφορές που σχετίζονται με τη πράξη της ένδυσης ρούχων του αντίθετου φύλου.



Ίσως

Ίσως μπορέσω κάποτε να το καθυποτάξω
κείνο το άγριο θεριό που μέσα μου ουρλιάζει
που τριγυρνά συνέχεια μες στο μυαλό και ψάχνει
κι όπου θα βρει καμιά χαρά, ορμά και την ξεσκίζει...

Μ. Α. Φραγκούλης





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου