ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΥΝΔΕΟΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΕΣ Ή ΣΤΡΕΣΣΟΓΟΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

by F. Halda
Η  οξεία διαταραχή στρες αφορά την αντίδραση του ατόμου σ’ ένα πολύ ισχυρό γεγονός που περιλαμβάνει θάνατο, ή επαπειλούμενο θάνατο για τον ίδιο ή άλλους, σοβαρό τραυματισμό, σεξουαλική ή σωματική κακοποίηση, πόλεμος, φυσικές καταστροφές. 

Το βίωμα μπορεί να είναι άμεσο, αλλά και έμμεσο. Δηλαδή, είτε να παρίσταται ο ίδιος ως μάρτυρας, είτε να μάθει από άλλους το συμβάν.

Το άτομο υποφέρει από παρείσακτες εικόνες της τραυματικής εμπειρίας, αρνητικά αισθήματα που επιμένουν, διαταραγμένη αντίληψη του εαυτού και της πραγματικότητας γύρω του, αποφυγή ερεθισμάτων που ενδέχεται να σχετίζονται με το γεγονός, υπερδιέγερση. 

Αν τα συμπτώματα υπερβαίνουν την διάρκεια του ενός μήνα, τότε το άτομο εκδηλώνει μετατραυματική διαταραχή από στρες
Ο ψυχικός τραυματισμός είναι έκδηλος ίσως και για χρόνια μετά, με αναβίωση του περιστατικού, και παρούσα την αρνητικότητα στη σκέψη και τη διάθεση. 
Επιπρόσθετα συμπτώματα: άγχος, κατάθλιψη, επιθετικότητα, αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, αισθήματα ενοχής, απόρριψης, ντροπής.

Στη διαταραχή προσαρμογής, μια ή περισσότερες ψυχοπιεστικές καταστάσεις όπως, οικονομικά προβλήματα, προβλήματα σχέσεων, εντάσεις στο επαγγελματικό περιβάλλον, αλλά και το να φύγει κάποιος από το σπίτι των γονιών, να παντρευτεί, να γίνει γονιός, να συνταξιοδοτηθεί, προκαλούν έντονο άγχος και υποβαθμίζουν την προσαρμοστική ικανότητα σε σημαντικούς προσωπικούς και κοινωνικούς τομείς.



Φόβος

... Φοβάμαι τον θόρυβο από το γκρέμισμα..
Την σκόνη που θα καλύψει τις ψυχές μας..

Μ. Α. Φραγκούλης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου