ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΥΠΝΟΥ-ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ

by F. Halda
Στη κατηγορία αυτών των διαταραχών περιλαμβάνονται η αϋπνία, η υπερυπνία (υπερβολική διάρκεια ύπνου), η ναρκοληψία (ξαφνικές επιθέσεις ύπνου σε συνθήκες εγρήγορσης).  Διαταραχές αναπνοής κατά τον ύπνο, όπως η υπνική άπνοια (προσωρινή παύση της αναπνοής).

Διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού του ύπνου: διάσπαση της φυσιολογικής ακολουθίας μεταξύ του ενδογενούς κιρκάδιου ρυθμού και του περιβάλλοντος του ατόμου. 
Για παράδειγμα, το πρόγραμμα εργασίας σε βάρδιες μπορεί να προκαλέσει ΔΚΡΥ.

Διαταραχές της αφύπνισης κατά τον ύπνο NREM: ατελής αφύπνιση στη φάση των βραδέων κυμάτων με ακόλουθα: υπνοβασία, ενύπνιο τρόμο (απότομη αφύπνιση που συνοδεύεται από αίσθημα πανικού).

Διαταραχή συμπεριφοράς κατά τον ύπνο REM: αφύπνιση κατά τη φάση της υψηλής συχνότητας εγκεφαλικών κυμάτων, με φωνητική ή έντονη κινητική δραστηριότητα.

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: αισθητηριοκινητική, νευρολογική διαταραχή ύπνου, που χαρακτηρίζεται από την παρόρμηση να κινήσει το άτομο τα πόδια του ή τα χέρια του, ιδιαίτερα κατά τη φάση ξεκούρασης τη νύχτα, προκειμένου να ανακουφιστεί από την δυσάρεστη αίσθηση των άκρων.



Απελπισία

... Νύχτες ατέλειωτες, φεγγάρια άφεγγα,
σχέσεις ανθρώπινες με υποκρισία.
Νόημα άγνωστο, θρησκείες άπιστες
κι εγώ μονάχος μου σε απελπισία..

Μ. Α. Φραγκούλης





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου