ΔΙΑΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΠΑΡΟΡΜΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

by F. Halda
Καταστάσεις κατά τις οποίες το άτομο αντιμετωπίζει πρόβλημα στον αυτοέλεγχο των συναισθημάτων και των συμπεριφορών του, παραβιάζοντας τα δικαιώματα των άλλων, ή φέρνοντας τον εαυτό του σε σύγκρουση με κοινωνικές νόρμες (άτυποι κανόνες που το σύνολο της ομάδας έχει αποδεχτεί) ή πρόσωπα εξουσίας. 

Η εναντιωτική προκλητική διαταραχή αφορά σ’ ένα πρότυπο λειτουργίας βασισμένο στη θυμώδη, ευέξαπτη διάθεση, προκλητική συμπεριφορά διαμάχης και εκδικητικότητας.

Η διαλείπουσα εκρηκτική διαταραχή περιλαμβάνει περιοδικά ξεσπάσματα επιθετικής συμπεριφοράς, σε ανθρώπους και ζώα, λόγω αδυναμίας ελέγχου της παρόρμησης.

Στη διαταραχή συμπεριφοράς υπάρχει ένα επαναλαμβανόμενο, μόνιμο πρότυπο συμπεριφοράς, το οποίο παραβιάζει βασικά δικαιώματα των άλλων ή κοινωνικούς κανόνες και νόρμες, όπως επιθετικότητα σε ανθρώπους και ζώα, καταστροφή περιουσίας, εξαπάτηση και κλοπή.

Πυρομανία, η εκούσια, σκόπιμη πρόκληση φωτιάς, καθώς και το αίσθημα διέγερσης που προηγείται αλλά και η ευχαρίστηση, ικανοποίηση που ακολούθως βιώνει το άτομο με την επιτέλεση της πράξης. Επίσης, η έλξη προς ότι σχετίζεται με τη φωτιά.

Κλεπτομανία, η επαναλαμβανόμενη αποτυχία στην αντίσταση της παρόρμησης για κλοπή αντικειμένων, τα οποία, το άτομο ούτε χρειάζεται, ούτε έχουν χρηματική αξία γι’ αυτό. Παρόν το αίσθημα διέγερσης που προηγείται, αλλά και η ευχαρίστηση, ικανοποίηση που ακολούθως βιώνει το άτομο με την επιτέλεση της πράξης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου