ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ

by F. Halda
Οι καταστάσεις ή τα προβλήματα, που μπορεί να αποτελέσουν το επίκεντρο της προσοχής του ειδικού, είναι εκείνα που ενδεχομένως επηρεάζουν τη διάγνωση, τη πορεία εξέλιξης, τη πρόγνωση ή τη θεραπεία της ψυχικής διαταραχής του ασθενούς.

Προβλήματα σχέσεων: το είδος της σχέσης όπως έχει διαμορφωθεί μεταξύ γονέα/τροφού με παιδί αλλά και μεταξύ ενηλίκων που διατηρούν μια στενή σχέση, φαίνεται να επιδρά καθοριστικά στην υγεία του ατόμου. 
Μια σχέση μπορεί να προάγει την υγεία, την φροντίδα και την προστασία, ή να είναι ουδέτερη, είτε επιβλαβής για την υγεία.

Κακομεταχείριση και παραμέληση παιδιού: σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική (φωνές, υποτίμηση, ταπείνωση, σκληρή πειθαρχία, απειλές, εγκατάλειψη) κακοποίηση ενός παιδιού από ένα μέλος της οικογένειας ή μη συγγενικό πρόσωπο. 
Η παραμέληση περιλαμβάνει τη στέρηση βασικών αναγκών, ανάλογα την ηλικία του παιδιού σε τομείς όπως, τροφή, ρουχισμό, στέγη, ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση, συναισθηματική και ψυχολογική φροντίδα, κατάλληλη επίβλεψη. Επίσης παραμέληση είναι και η εγκατάλειψη.

Κακομεταχείριση ενήλικα και προβλήματα παραμέλησης μεταξύ συντρόφων/συζύγων, που συνέβησαν στο διάστημα ενός έτους: σωματική κακομεταχείριση, με χρήση φυσικής βίας από σύντροφο/σύζυγο. 

Σεξουαλική κακομεταχείριση, εξαναγκασμός για σεξουαλική πράξη, με χρήση φυσικής ή ψυχολογικής βίας. 

Παραμέληση, κάθε κακόβουλη πράξη ή παράληψη κάλυψης των βασικών αναγκών από τον έναν σύντροφο προς το άλλο, εξαρτώμενο μέλος της σχέσης. Εφαρμόζεται σε σχέσεις όπου, το ένα μέλος εξαρτάται από το άλλο, λόγω σωματικών, ψυχολογικών/διανοητικών, ή πολιτιστικών περιορισμών (πχ άτομο διαφορετικής εθνικότητας). 

Ψυχολογική κακομεταχείριση: φωνές, ταπείνωση, ανάκριση, περιορισμός της ελευθερίας κινήσεων, παρακολούθηση, παρεμπόδιση για αναζήτηση βοήθειας (νομικής, ιατρικής, οικονομικής, ή άλλης προστασίας), εκφοβισμός για βλάβη του ιδίου ή για πρόσωπα, για τα οποία το θύμα ενδιαφέρεται, απομόνωση του θύματος από τους δικούς του ανθρώπους, προσπάθεια να κάνει το θύμα να νομίσει ότι είναι τρελός/η. 
Οι πράξεις κακομεταχείρισης, ισχύουν και στις περιπτώσεις ενηλίκων που δεν είναι σύντροφοι.

Άλλα προβλήματα που προκύπτουν στο χώρο της εκπαιδευτικής βαθμίδας, θέματα που αφορούν την εργασία, τη στέγαση, την κακή οικονομική κατάσταση, την πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια, το κοινωνικό περιβάλλον (να ζει κάποιος μόνος, κοινωνικές διακρίσεις, αποκλεισμός). 
Προβλήματα με το νόμο ή αλληλεπίδραση με το νομικό σύστημα, θρησκευτικά ή πνευματικά προβλήματα, έκθεση σε πόλεμο, εγκληματικές ενέργειες, φυσικές καταστροφές. 
Θύματα τρομοκρατίας, ιστορικό αυτοκαταστροφής, ψυχολογικά τραύματα κα.



Το μάταιο

...κραυγάζοντας σαν πληγωμένοι λύκοι
τη μοναξιά και τη μοναδικότητά μας
γλείφοντας ο ένας του άλλου τις πληγές,
...
Μ. Α. Φραγκούλης





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου