ΑΠΟΣΥΝΔΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ (ΑΔ)

by F. Halda
Κυρίαρχο στοιχείο η αποδιοργάνωση ή κατακερμάτιση της ομαλής ενοποιημένης λειτουργίας της συνείδησης, της μνήμης, της επίγνωσης, της προσωπικής ταυτότητας, της διάθεσης, της  σωματικής παρουσίασης, του κινητικού ελέγχου, της συμπεριφοράς. 

Η διάσπαση των γνωστικών διεργασιών (σκέψη, αντίληψη, μνήμη, συλλογισμός) ενδέχεται να διαρκέσει από λεπτά έως χρόνια. 
Συχνά, οι ΑΔ σχετίζονται με τραυματικές εμπειρίες, γι’ αυτό και υπάρχει υψηλή συννοσηρότητα με τις διαταραχές συνδεόμενες με τραυματικές ή στρεσσογόνες καταστάσεις.

Η διαταραχή αποπροσωποποίησης/αποπραγματοποίησης χαρακτηρίζεται από επίμονα ή επαναλαμβανόμενα περιστατικά, όπου το άτομο έχει την αίσθηση ότι, αυτό που ζει δεν είναι πραγματικό ή είναι ξένο, αποχωρισμένο από τον εαυτό του, το σώμα, το μυαλό του/ νιώθει ξένος, αποχωρισμένος από το περιβάλλοντα χώρο.

Στην αποσυνδετική αμνησία (ΑΑ) ένα σημαντικό μέρος της μνήμης, ιδιαίτερα αυτό που αφορά προσωπικές πληροφορίες ‘χάνεται’ ξαφνικά. 
Η ΑΑ ενδέχεται να είναι εντοπισμένη και επιλεκτική (αφορά σε συγκεκριμένο περιστατικό ή περίοδο ζωής) ή γενικευμένη (το άτομο δεν γνωρίζει ποιος είναι, ποια είναι η ιστορία της ζωής του). 
Συνήθως, δεν υπάρχει επίγνωση της αμνησίας, μέχρι ο πάσχων να έρθει μπροστά σε αποδείξεις των γεγονότων που αδυνατεί να θυμηθεί, ή άλλοι να του επιστήσουν τη προσοχή σ’ αυτό.

Στην αποσυνδετική διαταραχή της ταυτότητας το άτομο κατέχει και εναλλάσσει δύο ή περισσότερες ταυτότητες ανεξάρτητες μεταξύ τους, όπου η κάθε μία αντιπροσωπεύει διαφορετικό πρότυπο σκέψης και συμπεριφοράς. 
Τα επεισόδια της αμνησίας είναι περιοδικά και συνήθως γίνονται τελικώς αντιληπτά από τον περίγυρο, ή το ίδιο το άτομο, καθώς συνειδητοποιεί ότι έχει κενά μνήμης, ή βρίσκεται σε μέρη που ο ίδιος δεν μπορεί να εξηγήσει πως βρέθηκε. 
Φορές, συνοδεύεται από απροσδόκητη φυγή από το σπίτι (αποσυνδετική φυγή) υπό το καθεστώς μιας νέας ταυτότητας.



Η βουνοπλαγιά

Θα 'θελα να μένω σε μια βουνοπλαγιά
την θάλασσα να αγναντεύω την ατημέλητη
...
Μ. Α. Φραγκούλης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου